• Aangepaste Clubkledinglijn bij Sport 2000

  Enkele kledingstukken zijn in de clubkledinglijn vervangen, omdat Jako deze kleding uit de productie heeft gehaald.

  Op alles krijgen onze leden weer 20% korting en een gratis clublogo!!

  Klik hier voor de nieuwe folder.

 • Vragen rondom DWF

  Kijk bij onze downloads (klik hier) voor 2 documenten m.b.t. het DWF. Wij hebben de taakverdeling en een korte uitleg online staan.

  Indien er vragen of onduidelijkheden zijn rondom het Digitale WedstrijdFormulier, stel deze dan per email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Sponsor je club

  Koopt u ook wel eens via een webwinkel ?

  Denk dan aan Sponsorkliks en steun met uw aankopen VC Heerlen.

Belangrijkste spelregelwijzigingen seizoen 2015-2016

Belangrijkste spelregelwijzigingen seizoen 2015-2016

Wedstrijdshirt verplicht aan tijdens inslaan

Met ingang van dit seizoen is het verplicht om tijdens het inslaan het wedstrijdshirt te dragen. Alle teams (van hoog eredivisie t/m promotieklasse) dienen hun officiële wedstrijdshirt aan te trekken vlak voor of tijdens de toss. Reden hiervoor is dat de (2e) scheidsrechter niet meer vlak voor de wedstrijd, vaak tijdens het praatje van de coach, de shirtnummers hoeft te controleren. De scheidsrechter kan nu tijdens het inslaan de shirtnummers vergelijken met het wedstrijdformulier.

Notatievolgorde spelers op het wedstrijdformulier

De Nevobo-taakgroep ‘Spelregels’ heeft hier en daar signalen opgevangen dat het niet (meer) van belang zou zijn dat de spelers op nummervolgorde op het wedstrijdformulier staan. Dit klopt niet! Het is wel degelijk van belang dat de volgorde wordt aangehouden!
Bovendien is het vanuit praktisch oogpunt ook van belang dit te doen. Immers:

 • de scheidsrechter kan makkelijker de rugnummers controleren voor aanvang van de wedstrijd,
 • de teller kan bij een wissel sneller zien of de betreffende speler op het formulier staat.

Het aanraken van het net gedurende een actie is fout

Het aanraken van het net tussen de antennes is fout, gedurende de actie om de bal te spelen. De actie om de bal te spelen houdt o.a. in, bij het opspringen, tijdens de aanvalsslag (of een poging daartoe) en bij het landen.
Het aanraken van het net is niet fout wanneer de bal niet in de buurt is. Een speler die moet omdraaien om een bal te gaan spelen die niet in zijn buurt is, maakt geen fout als hij bij die beweging het net aanraakt. Het onopzettelijk aanraken van het net met het haar is niet fout, tenzij het spel onderbroken moet worden voor bijvoorbeeld een paardenstaart die verstrikt raakt in het net.
Het aanraken van het net buiten de antennes wordt sowieso niet beschouwd als netfout.

Opstelling verifiëren

De aanvoerder in het veld mag één keer per set aan de (2e) scheidsrechter vragen om de opstelling van zijn team te verifiëren. Dergelijke controles moeten kort en zakelijk. Twijfelt een aanvoerder in het veld of de tegenstander wel in de goede opstelling staat, dan mag hij dit één keer per set ook vragen aan de (2e) scheidsrechter. Het herhaaldelijk aan de scheidsrechter vragen de opstellingen van het eigen team of dat van de tegenstander te verifiëren kan leiden tot een maatregel voor spelophouden.

Warmhouden tussen sets

In de pauzes tussen de sets mogen de spelers zich opwarmen in hun eigen vrije zone, dus niet in het veld, en gebruik maken van ballen.

Vervangen van libero

Wanneer een coach, of bij diens afwezigheid de aanvoerder in het veld aangeeft dat, dat de libero niet meer in staat is verder te spelen, mag een nieuwe libero alleen worden aangewezen op het moment dat de libero niet in het speelveld staat. Dat kan ook zijn vanwege het slechte spel van de libero.
Mocht de actieve libero geblesseerd raken, ziek worden, uit het veld worden gestuurd dan wel gediskwalificeerd worden, dan mag direct in het veld een nieuwe libero worden aangewezen. Wanneer de actieve libero uit het veld is gestuurd of is gediskwalificeerd mag hij direct worden vervangen door de tweede libero van het team. Heeft het team slechts één libero, dan moet het team zonder libero verder spelen gedurende de duur van de sanctie. Een libero die is vervangen, mag voor de rest van de wedstrijd niet meer deelnemen aan het spel.

Aanvoerder heeft speelveld verlaten

Heeft de aanvoerder het speelveld verlaten vanwege een blessure of vanwege wangedrag dan tekent de aanvoerder in het veld aan het einde van de wedstrijd het wedstrijdformulier af.