Volleybal Combinatie Heerlen

VCH is een volleybalvereniging die in 1950 opgericht is. In de jaren 70 tot begin jaren 80 genoot de vereniging landelijke bekendheid als Bekkerveld en Van Houten/VCH door m.n. het unieke succes van de dames. De vereniging heeft destijds maximaal 400 leden omvat.

Op 1 augustus 1950 besloot pater Jan Timmermans dat er op het Bernadinus-college volleybal gespeeld ging worden. Hij verplichtte de jongens met volleybal-talent, en St. Bernadinus was geboren. De clubkleuren waren geel-bruin. Eind jaren 50 werd al om het Nederlands kampioenschap gestreden.

Vanaf 1962 werd gebruik gemaakt van de gymzaal van de HTS aan het Bekkerveld. De vereniging werd ook opengesteld voor niet-Bernadinus leerlingen, en vrouwen. De clubnaam veranderde in Bekkerveld.

Parallel hieraan splitste de Hevok zich in 1961 als volleybalclub af van S.V. Heerlen. De derby’s met de herenafdeling van Bekkerveld spreken nog tot de verbeelding voor de spelers en supporters van destijds. In 1965 slaagde Hevok erin de eredivisie te bereiken. De sportzaal van het Grotius-college werd afgekeurd. Creatief werd in luttele weken de Christus Koning-kerk in Nieuw-Einde omgebouwd tot volleybaltempel. Tot 1970 kon de eredivisie gehandhaafd worden.

Inmiddels was echter een nieuwe ster verschenen, Bekkerveld, maar dan van het andere geslacht In 1970 wordt Bekkerveld Nederlands kampioen na een overwinning op Rapid Maastricht. De start van een opeenvolging van sportieve hoogtepunten onder leiding van trainer/coach Ger Spijkers.

In 1973 werd de fusie bekend gemaakt tussen Bekkerveld en Hevok, en de sponsoring door Van Houten. Nimmer is in de Nederlandse volleybalhistorie zo’n schrikbewind uitgevoerd als nadien vanuit Heerlen. De dames blijven tot 1977 in 104 eredivisiewedstrijden ongeslagen. In 1978 wordt de eerste thuiswedstrijd in 7 jaar verloren. Het thuishonk is dan inmiddels de sporthal Kaldenborn geworden. Uiteindelijk leidde dit tot:

  • 8 nationale titels
  • 5 nationale bekertitels
  • 56 Europacup-wedstrijden
  • 3 Europacup-finales met 2x de West-Europese titel
  • 12 nationale titels voor jeugdteams

In 1985 speelde VCH zijn laatste Europacup-wedstrijd. Het eerste herenteam van VCH heeft die jaren in de schaduw van de dames geacteerd, voornamelijk in de eerste divisie en één seizoen in de eredivisie.

Als in 1990 de sponsor Pancratiusbank het contract beëindigd starten de magere jaren van VCH. Langzaam maar zeker gaan het niveau en ledenaantal achteruit. Alhoewel de dames in 1995 nog kunnen promoveren naar de eredivisie, maar door het vertrek van vele speelsters moet daarvan afgezien worden. De professionalisering heeft zijn intrede bij het volleybal gedaan.

BSV wordt in 1960 opgericht in Brunssum. Medio 1999 komen de resterende leden over naar VCH. Het verval van de vereniging VCH blijft zich door allerlei oorzaken ook in de daaropvolgende jaren voortzetten, waardoor de vereniging op zijn dieptepunt nog ca. 40 spelende leden telt. In 2004 moet vertrokken worden uit de sporthal Kaldenborn. De nieuwe thuishaven wordt sporthal Palemig. De vereniging speelt slechts nog een bescheiden rol op regionaal niveau. Intussen heeft de Nevobo in 2000 definitief het rally point systeem ingevoerd binnen het volleybal voor alle competities.

Door bestuurlijk orde op zaken te stellen, en de spelvreugde voor alle leden als doel na te streven, is de vereniging de laatste tien jaar de goede weg ingeslagen. De vereniging is financieel gezond. Er is weer een jeugdafdeling. Er zijn veel vrijwilligers. VCH heeft zich weer ontwikkeld tot een vitale vereniging voor volleyballers van alle leeftijden en vaardigheden. Het ledenaantal blijft groeien. De clubkleuren zijn geëvolueerd naar blauw-zwart. Door de groei is de vereniging in 4 verschillende accommodaties actief. Medio 2015 kan de prachtige nieuwe sporthal A Gene Bek in gebruik genomen worden, en kunnen alle leden weer terecht op één locatie, terug in de wijk Bekkerveld.

Het 65-jarige bestaansfeest kan gevierd worden. De vereniging kan op haar ‘pensioenleeftijd’ weer met vertrouwen naar de toekomst kijken. De grote successen van de vereniging liggen alweer ver in het verleden, en kunnen waarschijnlijk nooit meer geëvenaard worden, maar het is uiteraard wel iets om als vereniging trots op te blijven.

Marcel Spijkers
Voorzitter VC Heerlen